2017. december 22., péntek

Karácsonyi különkiadás - 3 édesség, ami nélkül nincs karácsony

Kedves Olvasó!

   A minap, mikor karácsonyra készülődve nekifogtam sütögetni, eszembe jutott, hogy igazából minden évben, karácsony idején ugyanazokat a receptek kerülnek elő. Kiválogattam a 3 kedvencem, nehézségi szint szerint - most mindenki megtalálhatja azt a receptet, amit magabiztosan előhúzhat, ha sütni szeretne vagy vendégeket vár. 
   Más bombarecepteket is szívesen látok a kommenteknél, szeretek kísérletezni is!

Niki



Kezdőknek is: Vörösbársony muffinok


Nigella Lawson receptjét fordítottam le, ami a puha textúrájával és vörös színével nagyon ünnepi tud lenni a megterített asztalon. Különösen nagy kedvenc nálunk, mert sokkal könnyebb állagú az írótól, mint a rendes muffin. Akár piskótalapot is lehet belőle sütni, azonban vigyázzunk vele, mert tényleg nagyon puha.


Hozzávalók:

A muffinhoz:
250g liszt
2 ek kakaópor(szitált)
2tk sütópor
0,5 tk szódabikarbóna
100g margarin
200 g porcukor
1 púpozott ek pirosételszínezék paszta
2 tk vanillia kivonat
2 nagy tojás
175ml író
1 tk almaecet

Vajas sajtkrémhez:
500g porcukor
125g sajtkrém
125g margarin
1 tk almaecet (vagy citromlé)
csoki a dekoráláshoz
piros cukor dekoráláshoz

Tészta:
Melegítsük elő a sütőt 170 °C fokra, és 2 muffin papírt tegyünk a tepsibe.
Keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport és a szódabikarbónát egy tálba
Egy másik tálba keverjük ki a vajat a cukorral habosra. és keverjük bele a színezéket és a vaníliát.
1 kanalanként keverjük hozzá a száraz összetevőket és egy tojást, majd a maradék száraz összetevőket és a másik tojást.
Keverjük a masszához az írót és az almaecetet, és tegyük 24 kapszliba a tésztát.  Süssük 20 percig, míg lédús, szivacsos, vörös bársonyos nem lesz.
Hűtsük ki, és ha teljesen kihűlt, díszítsük.

Sajtkrém:
Tegyük egy tálba a porcukrot.
Keverjük össze a krémsajtot és a vajat kézimixerrel.  Tegyük hozzá az almaecetet (vagy a citromlevet), és keverjük össze még egyszer.
Hűtsük ki a muffint, és használjunk teáskanalat vagy és kiscsi spatulát.
Dekoráljuk csoki darabokkal vagy piros cukorral.

Haladó: Mézeskalács


Ettől finomabb mézeskalácsreceptet még sehol sem találtam. Ez a puha, omlósabb fajta, amiből nem igazán érdemes mézeskalácsházat építeni, de enni nagyon finom. Csak azért haladó, mert néha a legprecízebb méregetés után is előfordul, hogy valami történik a tésztával és furcsán nyújtható, fogalmam sincs miért - ettől függetlenül azonban az íze mindig jó!



Hozzávalók:
 1 dl méz
1,5 dl tej
1 cs. vanillin cukor
1 - 1,5 ek. mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg margarin
45 dkg liszt
12 dkg  cukor
Fél ek. szódabikarbóna
Rumaroma


A mézet, a tejet a vanillin cukrot, a fűszerkeveréket és a margarint lassú tűzön kevergetjük, míg a margarin el nem olvad.
A lisztet, a cukrot és a szódabikarbónát kicsit összekeverjük, és a kihűlt masszát hozzáöntjük. Összegyúrjuk. Ha nagyon száraz, rumaromát öntünk hozzá, ha nagyon tapad, lisztet.
1 éjszakát pihentetjük
Pihentetés után 2 -3 mm vékonyra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőbe 180°C – on 8 – 10 percig sütjük. 

Csak bátraknak és elszántaknak: Mézes krémes



Igen, nagyon sok idő, elmosatlan edény, várakozás és kevergetés, de minden másodpercét megéri. Érdemes ketten hozzáfogni legalább, amíg valaki elkészíti a lapokat, addig a másik dolgozhat a krémen. Néhány órát érdemes várni a szeleteléssel, hogy megpuhuljon a piskóta, illetve főzzük a búzadarát alaposan meg, akkor lesz igazán finom, ha szétfőnek a daraszemcsék és teljesen sima a krém.

Hozzávalók:

Laphoz:
60 dkg liszt
25 dkg porcukor
késhegynyi szódabikarbóna
5 dkg olvasztott zsír vagy sütőmargarin
6 e.k.olvasztott méz
2 tojás villával felverve
6 e.k. tej


Töltelék:
1/2 liter tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
20 dkg baracklekvár

Csokimáz:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj vagy sütőmargarin

A laphoz a hozzávalókat félkemény tésztává gyúrjuk. Hamég kíván tejet, apránként lehet tenni be. A tésztát rúdformára sodorjuk és négy felé osztjuk. Mindegyik cipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, 200 °C fokon előmelegített sütőben egyesével kisütjük sötét zsemle színűre. Sütésiidő kb. 6 perc.

A töltelékhez a tejet  felforraljuk és lassan  beleöntjük a grízt. Ha megfőtt, kevergetve kihűtjük. Amikor langyos,hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgájával habosra kevert margarint.

A csokimázhoz a csokit vízgőz felett megolvasztjuk és hozzáadjuk a kockára vágott margarint. Addig kevergetjük, míg el nem olvad a vaj.


Összeállítás:
A tölteléket kettéosztjuk és az egyik felét rákenjük az első lapra. Rátesszük a következő lapot, amit aztán a baracklekvárral kenünk meg. Az azt követő lapra kerül a maradék krém, az utolsó lapra pedig a csokimáz.

(A recept a Rama Sütigyár oldaláról származik, azonban már nem találtam meg a forrást, illetve az arányokon is változtattam.)



Jó étvágyat a süteményekhez!
Niki

Képek forrása: WeHeartIt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése